در سالهای اخیر، بازیهای واقعیت مجازی (VR games) و ویدیوهای 360 درجه در شبکههای اجتماعی، بیشتر و بیشتر به صداهای سه بعدی 360 درجه وابسته شدهاند. مطرحترین استاندارد صدا برای این کاربردها، صداهای اَمبیسونیک هستند. ابزارهای حرفهای صداهای اَمبیسونیک نیز این روزها در دسترس هستند.
ما در این مقاله به زبانی ساده به این میپردازیم که صدای اَمبیسونیک چیست و جریان حرفهای صدای 360 درجه در فرمت امبیسونیک چیست؟ اما پیش از آنکه به این موضوع بپردازیم، خوب است که با هم دو اصطلاح را بررسی کنیم.
برای مطالعهی بیشتر دربارهء ماهیت صدا، مقالهی “صدا چیست و چگونه تولید میشود” را مطالعه فرمایید.
صدای 360 درجه به چه چیز اشاره دارد؟
در ابزارهای مدرن واقعیت مجازی، برای آنکه حسی مانند صدای واقعی در شنونده ایجاد شود، باید صدا مانند صدای طبیعی به گوش برسد. در واقعیت، صدا از جهات مختلف به گوش میرسد. درواقع انگار از همه طرف صداهای مختلف ما را احاطه کردهاند.
در این نوع از ضبط و آمادهسازی صدا، تجربهای واقعی از صدای همه جانبه برای شنونده ایجاد میشود که به 360 درجه، یعنی یه محیط دایرهای کامل دور گوش شنونده شباهت دارد. این نوع ضبط صدا، چرخش و حرکت سر را دنبال میکند.
صدای سه بعدی یعنی چه؟
صدای سه بعدی نیز همچون صدای 360 درجه، تجربهای شنیداری و طبیعی ایجاد میکند. این تجربه، باعث میشود فرد شنونده حس کند در جریان صدا، غوطهور است. صدا، از ابعاد مختلف به گوش میرسد و حسی واقعی از صدای محیط به گوش شنونده میرساند.
جالب است باهم به روش ضبط صدای سه بعدی نگاهی بیندازیم. در وسیلهای مانند سر انسان، میکروفونهایی در جایی مشابه جایگاه گوش در سر تعبیه میشود. میکروفونها صدا را به طور مشابه از طریق دو کانال دریافت میکنند و نحوهی این روند مشابه ارسال سیگنال صداست از گوش به مغز. البته این نوع صدا، بر خلاف دیگر صداها، فقط از طریق هدفون شنیده میشود.
امبی سونیک چیست؟
امبیسونیک روشی برای ضبط، ترکیب صدا (mix) و پخش مجدد صدای 360 درجهی سه بعدی است. این روش در دههی 70 میلادی ابداع شد، اما به بهرهبرداری تجاری نرسید. اخیرا و با گسترش بازیهای واقعیت مجزی (VR)، لزوم صدای 360 درجه حس شد و در نتیجه اَمبیسونیک، در جریان تجاری صدا نیز وارد شد.
کارکرد اصلی صدای اَمبیسونیک، این است که صدا را، مانند یک فضای دایرهای، حول یک محور ایجاد کند. به زبان سادهتر، اگر شنونده یا نقطهای را که صدا باید به آن برسد، یک نقطهی مرکزی در نظر بگیریم، صدای اَمبیسونیک، دایرهای دور آن را شکل میدهد و از همهی جهات به آن میرسد. میکروفون، در مرکز این دایره قرار میگیرد و صدا از تمامی جهات به آن میرسد. درواقع، این میکروفون همان نقطهای است که موقع پخش، صدا به گوش شنونده میرسد.
تفاوت اَمبیسونیک با سوراند سیستم (Surround system)
صدای 360 درجهی اَمبیسونیک گاهی با صدای سوراند اشتباه گرفته میشود. سیستم صوتی محیطی سوراند (Surround system) تنها از یک یا دوکانال به گوش نمیرسد؛ بلکه از جهات مختلف به گوش میرسد. اما این دو سسیستم تفاوتی بزرگی دارند. دلایلی وجود دارد که چرا صدای اَمبیسونیک بیشتر از سیستم سنتی سوراند، در این سیستم صدای VR و 360 درجه کاربرد دارند.
سیستم سنتی سوراند، از سیستمهای دوکانالهی استریوی معمولی، صدای احاطه کنندهی بیشتری دارند؛ اما روش آنها باهم مشابه است: هردو صدا را به صفی از اسپیکرهای مشخص و از پیش تعیین شده میفرستند. استریو صدا را به دو کانال میفرستد، سوراند به چند کانال؛ مثلا 5.1. اما تفاوتهای سوراند سیستم با اَمبیسونیک، موارد زیر هستند:
- صدای سنتی سوراند، صدای احاطه کننده ارائه میکند؛ اما وقتی ناگهان جهت و منبع صدا تغییر کند، حسی شبیه پرش صدا ایجاد میکند. اما اَمبیسونیک، این پرش را ندارد و برعکس با صدایی نرم و پایدار، طبق جهت صدا تغییر میکند.
- صداهای اَمنیسونیک، به خوبی جهت صدا را نشان میدهند. حتی صداهایی را که به نظر میرسد از بالا یا پایین میآید نیز به خوبی در این نوع سیستم صدا حس میشود.
نتیجهگیری
در این مقاله تنها گوشهی چشمی داشتیم به موضوع صدای اَمبیسونیک و کارکرد آن. مقالههای آینده، همراه با پیشرفت فناوری، گوشههای بیشتری از این موضوع را روشن میکند.
اسپیکر خانگی دنای، با صدایی وفادار به اصل و طبیعت، اثری فوق العاده به گوش شنونده میگذارد. برای بازدید و خرید مدلهای مختلف اسپیکر خانگی دنای به سایت دناکالا مراجعه نمایید.
[faq-schema id=”27816″]
1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
صدای امبیانس یا امبی سونیک توسط پردازشگرهای حرفه ای در کارت های صدا تولید میشود بعنوان بهترین فناوریهای این گونه پردازشگرها میتوان به دالبی اتموس و dtsx و یا EAXتوسط کریتیو نام برد